פסוריאזיס ומחלות עור שונות והקשר שלהן לרגישות למזונות

רגישות למזונות איננה באה לידי ביטוי רק בבעיות במערכת העיכול ולעיתים רבות היא מהווה גורם מרכזי להתפרצותן של מחלות עור שונות. בכתבה שלפניכם ננסה להבין את הקשר בין פסוריאזיס ומחלות עור נוספות לרגישות למזונות.

העור המכסה את גופנו הוא האיבר הגדול ביותר שלנו והוא מהווה כ-15% ממשקל הגוף. מכיוון שהעור הוא למעשה המעטפת החיצונית של איברינו הפנימיים ומערכת השלד, הוא חשוף לשני מוקדים העלולים להשפיע עליו באופן ישיר: המוקד הראשון הוא כמובן התנאים הסביבתיים והחיצוניים והמוקד השני קשור למערכות הגוף הפנימיות. תסמינים של מחלות עור כוללים בין היתר: תחושת גרד, פצעונים דלקתיים, עור אדמומי ומגורה, פריחה, יובש וכדומה, עלולים להעיד על בעיית עור הקשורה גם לתנאים הסביבתיים מחוץ וגם על בעיות ומחלות עור הנובעות מבעיות שונות במערכות הגוף.

אחת מהתופעות המוכרות ביותר אצל אנשים רבים הסובלים מאלרגיות קשורה לתזונה והשפעתה על העור. כך, צריכה של סוג מזון מסוים אליו האדם אלרגי, נותנת את אותותיה באופן מיידי באמצעות הופעת פריחה, אדמומיות, גרד וכדומה. תופעה זו הובילה למחקרים רבים שבחנו את הקשר בין רגישות למזונות מסוימים (לאו דווקא בקרב אנשים אלרגיים) לבין מחלות עור שונות ותופעות פיזיולוגיות שונות הבאות לידי ביטוי על העור.

במחקרים שונים נמצא כי 90% מהאנשים הסובלים מדרמטיטיס הרפטיפורמסיס, שהיא מחלת עור כרונית המתאפיינת בין היתר בהופעת שלפוחיות אדומות על פני שטח העור המלוות בתחושת גרד, הינם בעלי רגישות כזו או אחרת לגלוטן. כמו כן, במחקרים נוספים נמצא כי חולי קרוהן ומחלות מעיים דלקתיות אחרות נוטים לסבול יותר מנגעי עור וממחלת הפסוריאזיס.

אם נצא מנקודת הנחה שהעור הוא המעטפת החיצונית של מערכות גופנו השונות, הרי שבראייה הוליסטית, בעיות הקשורות לתפקוד מערכות הגוף השונות, כמו גם רגישות לסוגי מזונות כאלו ואחרים, עשויות להתבטא בעור ובמקרים מסוימים אף להוביל להתפרצותן של מחלות ובעיות עור שונות העלולות ללוות את הסובלים מהם לפרקי זמן ממושכים. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שבעיות רבות בעור שמתפתחות על רקע צריכת מזונות מסוימים להם אתם רגישים, ניתנות לטיפול המיועד להפחתת התסמינים ואף להחלמה מלאה.

מה חשוב לדעת על רגישות למזונות?

יש מספר מונחים שבדרך כלל מקושרים לתגובות נפוצות של הגוף למזון, כמו למשל רגישות למזונות ואי סבילות למזונות. רגישות למזונות מתאפיינת במעורבות של מערכת החיסון כתגובה למזון, כגון עלייה בנוגדני IgG ומולקולות חיסוניות שונות. הסימפטומים עשויים להתבטא במערכת העיכול אך גם מחוץ לה, כגון: פריחות בעור, כאבי ראש, כאבי מפרקים, בעיות עיכול ותחושה כללית לא טובה. אי סבילות למזון לעומת זאת אינה מערבת תגובה של מערכת החיסון, אלא היא מתבטאת בירידה בהפרשת אנזימי עיכול, בעיות ספיגה של סוגי פחמימות שונים, והסימפטומים הנפוצים קשורים אף הם למערכת העיכול, כגון גזים, נפיחות בטנית, כאבי בטן, שלשולים או עצירויות.   

בנוסף, יש אנשים שסובלים מאלרגיות למזונות – זהו מצב מסכן חיים בו חשיפה אפילו מזערית למזון מסוים עשויה לגרום לשוק אנפילקטי ולמוות. אלרגיות למזון קשורות תגובה חיסונית מהירה מאוד, המערבת נוגדני IgE. 

לעיתים תגובה אלרגית למזון מערבת פריחה שיכולה להופיע במהירות, והיא מתאפיינת בנגעים שדומים לעקיצות מאוד גדולות (אורטיקריה) ונפיחות בשפתיים ובעפעפיים. סוג אחר של תגובה אלרגית למזון כולל תגובה מאוחרת, המופיעה תוך שעות עד ימים, אשר אינה מסכנת חיים.

מחקרים מראים על קשר בין אלרגיות למזון לבין נטייה לפתח מחלות עור כגון אטופיק דרמטיטיס ועוד. עוד ידוע, כי ילדים עם בעיות עור אלרגיות למשל, עלולים לפתח גם אלרגיה למזונות שונים. כשמדובר בפסוריאזיס, ידוע כי מזונות מסוימים עשויים להשפיע לרעה על החולים ופעמים רבות הימנעות ממזונות אלו יכולה להקל על הסימפטומים.

התכנים באתר ניתנים כמידע כללי בלבד. המידע אינו מיועד לשמש לאבחון או לטיפול במחלות ואינו מהווה המלצה לאי-קבלת ייעוץ, אבחון או טיפול רפואי קונבנציונלי. למען הסר ספק, Lab-It פועלת כגורם מקשר בלבד, בין המעוניינים בביצוע בדיקות מעבדה פונקציונליות בחו"ל, לבין מעבדות בחו"ל המבצעות בדיקות אלו. Lab-It אינה מציעה שירותי אבחון, הסקת מסקנות כלשהן מתוצאות הבדיקות או טיפול מטעמה.